Suradnici i partneri

Svjetski savez mladih Hrvatska i Udruga Praktikum na projektu “Mladi za 54+” surađuju s istaknutim hrvatskim androgozima i s nekoliko domova za stare i nemoćne osobe.

Budući da djelatnici u kulturi nisu obučeni za rad s populacijom 54+ (što je vidljivo iz analize nastavnih planova i programa nastavničkih studija u Republici Hrvatskoj) i da je obrazovanje odraslih nerazvijeno u smislu broja odraslih učenika i pružatelja usluga, na projektu Mladi za 54+ doskočilo se i tom problemu, i to kroz edukacije koje su provoditeljima projekta održali Andrej Marušić, ravnatelj Ustanove za obrazovanje starijih Dante iz Rijeke, u suradnji s kolegicom Marijetom Mašić, također iz ustanove Dante te docentice s Filozofskog fakulteta u Splitu: Marita Brčić Kuljiš i Moran Koludrović  čije je područje interesa andragogija.

U Zagrebu surađujemo s dva doma za stare i nemoćne: Dom Centar i Dom Medveščak, a u Karlovcu s Domom sv. Antuna te s Udrugom invalida rada Zagreba.

NAŠ TIM:

Anita Ruso, voditeljica projekta „Mladi za 54+“ : Posljednjih 14 mjeseci radila je kao poslijedoktorandica na znanstvenom projektu Hrvatske zaklade za znanost na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Prije toga doktorirala je povijest umjetnosti u Parizu 2016., a diplomirala u Zagrebu Povijest umjetnosti i Francuski jezik i književnost 2011. Glavna je urednica na portalu Arteist.hr. U udruzi Svjetski savez mladih Hrvatska volontira posljednje tri godine. Mail za kontakt: anita.ruso54@gmail.com ili wya@croatia.net

Melita Omeragić, koordinatorica projekta „Mladi za 54+“ za Udrugu Praktikum radi od 2013. Udruga djeluje na području edukacije i umjetničkih aktivnosti za razne uzraste. Akademska je kiparica i apsolvent na Waldorfskoj pedagogiji, a u udruzi od samih začetaka provodi likovne programe, pripreme za umjetničke škole uz pedagoški rad s djecom. Koordinatorica je projekta “Mladi za 54+”.

Rašeljka Lucija Petrač, vanjska suradnica, magistrirala je na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Renate Penezić 2013. god., smjer flautist instrumentalist. 2017. dobila je diplomu specijalizacije na visokoj školi Incontri col Maestro u Imoli, Italija. Honorarno je zaposlena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, kao orkestralni umjetnik. Članica je akademskog sastava Trio LUR s kojim redovito nastupa u domovini i inozemstvu. Kao pedagog radi već pet godina, u Glazbenoj školi u Novskoj, a radila je i u GU Elly Bašić te Glazbenoj školi Dugo Selo. Ima položeni stručni državni ispit. 2016. pokrenula je udrugu “Umjetnost za malene” u sklopu koje provodi istoimeni kraći izvanvrtićki program u Zagrebu, verificiran od strane Ministarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje. Članica je Svjetskog Saveza Mladih Hrvatska.

Melita Lovričević, vanjska suradnica, jazz vokalistica i skladateljica iz Zagreba. Svoje obrazovanje stekla je u Glazbenom Učilištu Elly Bašić te radu sa inspirativnim mentorima ( Lela Kaplowitz, Mirela Brnetić), grupnim radionicama (Grožnjan, Rock Akademija, Deborah Carter, Lisa Popeil, Sheila Jordan, Montreux Jazz Festival Laura Mvula i brojne druge) te višegodišnjim nastupima sa zborom KUD INA pod vodstvom Bojana Pogrmilovića. Surađuje s brojnim glazbenicima, od dueta s renomiranim domaćim umjetnicima do Big Band-ova, u Zagrebu i inozemstvu, a s vlastitim sastavom More Love Ensemble izdala je dva albuma za Aquarius Records. Magistrirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu Management u kulturi, te radila u sklopu brojnih umjetničkih organizacija i festivala. Polažila je brojne online seminare Berklee Music School vezano za jazz improvizaciju, skladanje i vokalnu tehniku. 2015. kreće sa pedagoškim radom, paralelno studirajući na IWP (Institutu za waldorfsku pedagogiju), hospitirajući u FMP (Funkcionalna muzička pedagogija) Elly Bašić, te brojnim popratnim seminarskim usavršavanjem na području glazbene pedagogije i terapije. Surađuje sa Udrugom za mlade Praktikum, Ministarstvom kulture, HGMom, te vodi vlastiti program Alkemija glasa.

Marina Katinić, vanjska suradnica mlada je autorica čiji je poziv pisanje poezije. Dosad je objavila dvije zbirke pjesama i nekoliko izbora iz poezije u književnim časopisima. Njezin je rad prepoznala struka i višestruko je nagrađivan. Diplomirala je filozofiju te hrvatski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu, a završava i doktorski studij filozofije s težištem proučavanja na bioetici i filozofiji odgoja. Radi kao profesorica etike i filozofije u XV. gimnaziji u Zagrebu.