Piši priču, čitaj priču

Jedna od aktivnosti u našem programu je i radionica pisanja koju vodi pjesnikinja i profesorica Marina Katinić, vanjska suradnica na projektu mlada je autorica čiji je poziv pisanje poezije. Dosad je objavila dvije zbirke pjesama i nekoliko izbora iz poezije u književnim časopisima. Njezin je rad prepoznala struka i višestruko je nagrađivan. Diplomirala je filozofiju te hrvatski jezik i književnost na Filozofskome fakultetu, a završava i doktorski studij filozofije s težištem proučavanja na bioetici i filozofiji odgoja. Radi kao profesorica etike i filozofije u XV. gimnaziji u Zagrebu.

Prijave za sudjelovanje u radionicama primamo na mail voditeljice projekta: anita.ruso54@gmail.com.

Deset autora starijih od 54 godine dobilo je priliku sudjelovati na našoj radionici pisanja kratkih priča “Piši priču, čitaj priču” koja se održava u Branjugovoj 2 u prostoru Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Niz od tri radionice održat će se subotama i to 1. 12., 15. 12. 2018. i  12. 1. 2019.  u jutarnjim terminima u trajanju od 90 minuta.
Cilj i kratak opis radionice: Čovjek u svakoj životnoj dobi uživa u slušanju priča, ali i u njihovom pričanju i zapisivanju. Utjecajni filozofi i naratolozi 20. stoljeća kažu da povijest i nije drugo nego priča koju smo ispričali da bismo svom iskustvu dali smisao i da je osmišljavanje života upravo pripovijedanje.
Cilj je ove radionice iskusiti radost u pisanju i slušanju priče: svaki će sudionik, uspomoć jednostavne vježbe izgradnje lika, napisati kratku priču te će neke priče potom biti pročitane. Nakon radionice, priče koje su napisane biti će izložene (uz dopuštenje autora) na izložbi koja će okupiti sve umjetnine nastale tijekom trajanja projekta. Izložba će s eodržati u siječnu u Karlovcu o čemu će naši autori biti obaviješteni na vrijeme i moći će s nama otputovati na otvaranje izložbe u Karlovac.

Tijek izvođenja radionice:
1) UVOD – 15 minuta
Sudionici se upoznaju uspomoć šarene loptice. Svatko kaže svoju motivaciju i očekivanja od radionice. Potom se povede razgovor o slušanju i pričanju priča: Kojih se priča sjećate iz djetinjstva, a kojih iz zrelijih godina? Koje su vam priče drage i zašto? Što najradije čitate? Jeste li ikada napisali priču? (Mogućnost: predstavljanje Pričosvjeta, interaktivnih karti za pričanje bajke.) Najava vježbe: uspomoć upitnika, svatko će osmisliti lik o kojem će govoriti njegova priča. To može biti lik iz svakodnevice, ali i iz nekog udaljenoga mjesta i vremena.
2) RAZRADA – 70 minuta
Svaki sudionik dobiva papir s upitnikom koji za 15 minuta treba ispuniti. Potom svatko čita što je napisao i predstavlja svoj lik. Voditeljica svakom sudioniku potom zadaje kratak zaplet uspomoć kojega treba napisati kratku priču – oko 15 rečenica. Vrijeme za pisanje je 25 minuta. Voditeljica obilazi sudionike tijekom pisanja i, ako je potrebno, upućuje. Nakon toga, ohrabruje dobrovoljce da podijele svoju priču s drugima. Neke se priče čitaju (10 minuta).
3) SINTEZA – 5 minuta
Voditeljica obavješta sudionike da će, ako se oni slažu, priče biti pretipkane i javno obzanjene. Provjerava njihove dojmove, kako su doživjeli iskustvo pisanja. Kratak pozdrav s malim poklonom za svakoga sudionika.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s