Andragogija?

43178570_1164240067048614_1870564794071777280_n
Radionica s Maritom Brčić-Kuljiš

STRUČNO USAVRŠAVANJE UMJETNIČKIH I KULTURNIH DJELATNIKA za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine

U udruzi Svjetski savez mladih Hrvatska održano je tijekom rujna 2018. godine stručno osposobljavanje u sklopu projekta „Mladi za 54+“. Na osposobljavanju je sudjelovalo petero sudionica na projektu: voditeljica projekta Anita Ruso, koordinatorica iz partnerske udruge Praktikum Melita Omeragić, te vanjske suradnice: jazz glazbenica Melita Lovričević, flautistica Lucija Petrač i pjesnikinja Marina Katinić.

Projekt se sastoji od 2 elemenata od kojih prvi element “STRUČNO USAVRŠAVANJE UMJETNIČKIH I KULTURNIH DJELATNIKA za rad usmjeren na socijalno uključivanje osoba starijih od 54 godine” pokriva osposobljavanje djelatnika u kulturi i umjetnika za rad s osobama starijima od 54 godine. Analize nastavnih planova i programa nastavničkih studija u Republici Hrvatskoj pokazuju da kulturni djelatnici nisu obučeni za rad s populacijom 54+ te postoji problem kvalitetnog vodstva u provođenju sadržaja za starije koji ih izvlače iz stanja socijalne isključenosti.

Andragogija kao znanstvena disciplina zastupljena je jedino na jednom kolegiju studija pedagogije, dok programi usmjerenja za obrazovanje starijih osoba izostaju u potpunosti. Obrazovanje odraslih nerazvijeno je u smislu broja odraslih učenika i pružatelja usluga, a zaposleni u sustavu najčešće nemaju potrebnu andragošku izobrazbu i u nepovoljnom su položaju s obzirom na zakonsku i financijsku uređenost. Iako Zakon o obrazovanju odraslih navodi kako je Agencija za obrazovanje odraslih ustanova za praćenje, razvoj, vrednovanje i unapređenje sustava obrazovanja odraslih u Republici Hrvatskoj, ona ustvari rijetko surađuje s ustanovama odgovornima za obrazovanje budućih andragoga. Upravo zato smo proveli pet radionica u tri termina.

  • Uvodnu edukativnu radionicu na temu “Ljudsko dostojanstvo osoba 54+” održala je voditeljica projekta 10. rujna 2018.
  • Edukativna radionica “Andragogija” održana je nakon uvodne radionice, 10. rujna 2018. Naše vanjske suradnice Melita Lovričević, Marina Katinić, Lucija Petrač te voditeljica projekta Anita Ruso i koordinatorica Melita Omeragić kao djelatnice u kulturi i/ili umjetnice pod vodstvom doc. dr. sc. Marite Brčić Kuljiš odslušale su uvodnu radionicu osposobljavanja za rad sa starijim osobama na temu andragogije – znanosti obrazovanja odraslih. Saznali smo kakvo sve obrazovanje odraslih može biti te koja je funkcija andragoga. Raspravljali smo o kompetencijama koje bi osobe u radu s odraslima trebale posjedovati te što motivira odrasle na daljnje usavršavanje. Dobili smo odgovore na pitanja poput onih na koji način uče odrasli i produbili smo znanje o kvaliteti nastavnog procesa.
  • Edukativna radionica „Prilagodba kulturnih i umjetničkih sadržaja osobama iz 54+ populacije“ pod vodstvom Marijete Mašić i Andreja Marušića iz Ustanove za obrazovanje starijih „Dante“ održana je u petak, 21. rujna 2018. Naši su umjetnički i kulturni djelatnici sudjelovali na ovoj interaktivnoj i zanimljivoj edukaciji te produbili saznanja na koji način uvesti odrasle osobe u aktivnost, kako biti metodički različit i na koji način osnažiti sudionike. I sami su se našli u ulozi onih kojima se zadaju zadatci kroz simulaciju radionice za odrasle.
  • Edukativna radionicaMetodologija rada sa starijima i primjeri programa kreativnosti“ doc. dr. sc. Morane Koludrović. U petak 28. rujna proveli smo posljednju, petu edukaciju naših djelatnika u kulturi na temu poučavanja odraslih osoba pod vodstvom Morane Koludrović. Interdisciplinarna radionica poučila nas je kako organizirati proces učenja odraslih, na koji način vrednovati proces učenja i kako ga prilagoditi pojedincu.
  • 43149291_198547984260919_7195323384882790400_n
    Radionica s Moranom Koludrović

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s